Фолна киселина, клучен фактор во синтезата на DNA, има важна улога при градење или поделба на сите нови клетки, во формирање и образување на плацентата, во изградба на коскената срж и на сите клетки на плодот (ембрионот).

Од самиот почеток на бременоста двојно се зголемуват потребите за фолна киселина. Доколку во текот на бременоста не се внесуват доволно количини на фолна киселина, можно е да дојде до нејзин дефицит во организмот и да предизвикува разни патологични промени, малформации или дефекти на плодот. Токму поради тоа, пред и во раниот период на бременоста неопходно е редовно снабдување на организмот со доволно количини на фолна киселина.

Фолната киселина претставува прав заштитник и од разни други патологии во организмот. Неправилната и едноличната исхрана може да доведе до дефицит на фолна киселина, што најдобро се гледа по тестот на хомоцистеин во крвта. Зголемените вредности на холецистеин во крвта докажува дефицит на фолна киселина во организмот и зголемен ризик од срцев инфаркт и обратно. За да не расте нивото на хомоцистеин во крвта, потребено е дополнителен внес на фолна киселина. Според тоа, фолната киселина овде претставува прав заштитник. Превентивното земање на фолна киселина би можело да спречи голем број на смртни случаи годишно од кардиоваскуларни заболувања докажано од голем број на американски научни студи и истражувања и сериозно е прифатено од страна на специјалисти кардиолози.

Фолната киселина исто така се покажало дека помага и при цели јакија, хронова болест, гингивит, улцерозен колит итн. Кај алкохоличарите и жените кои долго време користат контрацептивни таблети настапува дефицит на фолна киселина затоа е важно да се користи фолна киселина како превентива. Превентивна употреба на фолна киселина им се препорачува особено на старите лица. На возрасните и децата им е потребно фолна киселина за создавање на нови и здрави еритроцити, за спречување на анемија и т.н.

 


НЕОФОЛИК – КВАЛИТЕТЕН, ЕФИКАСЕН И БЕЗБЕДЕН ПРОИЗВОД

НЕОФОЛИК – НАЈКВАЛИТЕТНА ФОЛНА КИСЕЛИНА – ПРИДОНЕСУВА ЗА ЗАШТИТА НА ПЛОДОТ ОД ПОЈАВА НА ВРОДЕН ДЕФЕКТ НА `РБЕТОТ НА ПЛОДОТ ( SPINA BIFIDA ) И МНОГУ ДРУГИ БЛАГОПРИЈАТНИ ЕФЕКТИ.

Фолната киселина е многу нестабилна супстанца, кое ако е изложена на надворешни фактори, брзо ја губи својата биохемиска активност. Ако таблетите се во шишенце и под влијание на топлина, светлина, воздух, ултравиолетови зраци и друго, молекулата на фолна киселина се распаѓа до неактивна состојка. Така трајноста на таблетите се намалува и не надминува два месеци. Кога таблетите се во блистер пакување, секоја таблета е трајно изолирана од влијание на надворешни фактори. Во ваква состојба ефикасноста на фолната киселина се продолжува до 2 години. За дополнителна безбедност, Неофолик таблетите се спакувани во блистери со бело матна фолија, што дополнително го блокира деактивирањето на активната супстанца на фолна киселина од сончева светлина.

Дозирање: По една таблета на ден.

Времетраење на терапија: Најдобро е да се започне два месеци пред бременоста и да се продолжи во првите три месеци. Често се препорачува да се користи за цел период од бременоста ( 9 месеци ).

За повеќе информации на: НЕОФОЛИК – НАЈКВАЛИТЕТНА ФОЛНА КИСЕЛИНА

Продажни места: АПТЕКИ

Неофолик во нашиот фармацевтски пазар – во аптеките се нуди како Неофолик од 0,4 mg / 90 таблети – 350 денари. Секое пакување на Неофолик во себе содржи упатсво за употреба и точно дефиниран рок на траење на производот. Неофолик е додаток во исхрана и се издава без лекарски рецепт, пред употреба внимателно прочитајте го упатството. За стручно-професионално мислење консултирајте се со вашиот лекар или фармацевт.

drugs1ПРОИЗВОДОТ Е ДОДАТОК ВО ИСХРАНАТА И СЕ ИЗДАВА БЕЗ ЛЕКАРСКИ РЕЦЕПТ. ПРЕД УПОТРЕБА ПРОЧИТАЈТЕГО ВНИМАТЕЛНО УПАТСВОТО.ЗА ДОПОЛНИТЕЛНИ ИНФОРМАЦИИ КОНСУЛТИРАЈТЕ СЕ СО ВАШИОТ ЛЕКАР ИЛИ ФАРМАЦЕВТ.