НЕОЛИПИДРА ФОРТЕ

НЕОЛИПИДРА ФОРТЕ – СОВРЕМЕНИОТ АНТИЛИПИДЕН ПРОИЗВОД

НЕОЛИПИДРА ФОРТЕ ( 1% Монаколин ) ПРИДОНЕСУВА ЗА БЕЗБЕДНО НОРМАЛИЗИРАЊЕ НА ВИСОКИТЕ ВРЕДНОСТИ НА ХОЛЕСТЕРОЛ И ТРИГЛИЦЕРИДИ ВО КРВТА.

 

Неолипидра Форте – е додаток во исхрана (суплимент).
Секоја таблета Неолипидра форте содржи 240 мг високо концентриран еден процентен (1%) монаколин, екстракт од метаболитите на квасницата Монаскус пурпуреус. Неолипидра Форте содржи 14 различни монаколини – инхибитори на HMG-CoA редуктаза, стероли (бетаситостерол, кампастерол, стигмастерол), сапогени, изофлавоноиди, монозаситени и полинезаситени масни киселини, незаситени масни киселини и др. Неолипидра форте е природен иновативен биотехнолошки производ кој придонесува за намалување и нормализирање на покачените вредности на лошиот холестерол и триглицериди во крвта.

 

НЕОЛИПИДРА ФОРТЕ – СОВРЕМЕНИОТ АНТИЛИПИДЕН ПРОИЗВОД – ПРИДОНЕСУВА ЗА БЕЗБЕДНО НОРМАЛИЗИРАЊЕ НА ВИСОКИТЕ ВРЕДНОСТИ НА ХОЛЕСТЕРОЛ И ТРИГЛИЦЕРИДИ ВО КРВТА.

НЕОЛИПИДРА ФОРТЕ Е ДОДАТОК ВО ИСХРАНА (СУПЛИМЕНТ) – И СЕ ИЗДАВА БЕЗ ЛЕКАРСКИ РЕЦЕПТ, ПРЕД УПОТРЕБА ВНИМАТЕЛНО ПРОЧИТАЈТЕ ГО УПАТСТВОТО. ЗА СТРУЧНО И ПРОФЕСИОНАЛНО МИСЛЕЊЕ КОНСУЛТИРАЈТЕ СЕ СО ВАШИОТ ЛЕКАР ИЛИ ФАРМАЦЕВТ.

СОСТАВ : 240 мг ВИСОКО КОНЦЕНТРИРАН 1% МОНАКОЛИН

АХВ: РЕГИСТРИРАН И ЛИЦЕНЦИРАН ИНОВАТИВЕН ПРИРОДЕН ПРОИЗВОД

ФАРМАЦЕВТСКА ФОРМА : ОБЛОЖЕНИ ФИЛМ ТАБЛЕТИ

ПАКУВАЊЕ : 3 БЛИСТЕРИ ПО 10 ТАБЛЕТИ, ВКУПНО 30 ТАБЛЕТИ.

УПАТСВО ЗА УПОТРЕБА : ДА

КВАЛИТЕТЕН СОСТАВ : ДА

ЕФИКАСНО ДЕЈСТВО : ДА

БЕЗБЕДЕН ЗА КОРИСТЕЊЕ : ДА

ЦЕНА : 450 ДЕН

СЕ ИЗДАВА : БЕЗ ЛЕКАРСКИ РЕЦЕПТ

ПРОДАЖБА : ВО СЛЕДНИВЕ АПТЕКИ www.novamed.mk/аптеки

НЕОЛИПИДРА ФОРТЕ Е КВАЛИТЕТЕН, ЕФИКАСЕН И БЕЗБЕДЕН ПРИРОДЕН ПРОИЗВОД, НАМЕНЕТ ОСОБЕНО ЗА ПОМЛАДАТА ПОПУЛАЦИЈА КОИ ИМАТ ЗГОЛЕМЕНО НИВО НА ТРИГЛИЦЕРИДИ И ХОЛЕСТЕРОЛ ВО КРВТА, КАКО И ЗА ПАЦИЕНТИ КОИ СЕ РИЗИЧНА ГРУПА ДА ЗАБОЛУВАТ ОД НЕКОЕ ВАСКУЛАРНО ИЛИ СРЦЕВА БОЛЕСТ.

Терапијата со Неолипидра форте е без контраиндикации и нус појави, нешто што е вообичаено со сите класични лекови за намалување на холестерол во крвта. Имено, сите „синтетични“ лекови за намалување на холестерол во крвта, имаат несакани ефекти со појава на болки во мускулите и зглобовите, таквите болки се практично неиздржливи. Болката е само знак за малтретирање на организмот и предупредува на негово потешко оштетување. Така, колку по долго и по често се користи класична терапија против холестерол во крвта, толку се потешки несаканите ефекти, односно ткивните оштетувања во организмот.

НЕОЛИПИДРА ФОРТЕ НЕ ГИ ПОКАЧУВА И ПОРЕМЕТУВА НОРМАЛНИТЕ ВРЕДНОСТИ НА ЦРНОДРОБНИТЕ ЕНЗИМИ, НЕ ГИ ПОКАЧУВА НИ МУСКУЛНИТЕ ЕНЗИМИ ( ЦПК ) КОИ ПРЕДИЗВИКУВАТ ТКИВНИ ОШТЕТУВАЊА ВО ОРГАНИЗМОТ.

Терапијата со Неолипидра форте придонесува за безбедно намалување на високите вредности на холестерол и триглицериди во крвта без зголемување на ЦПК, или, без појава на болки и оштетувања во мускулите и зглобовите – како што е случај при статинската терапија. Кај ниту еден пациент на долготрајна терапија со Неолипидра форте немало пореметувања на црнодробните ензими, оштетувања на меките ткива, болки во зглобовите и мускулите.

НЕОЛИПИДРА ФОРТЕ – СОВРЕМЕНИОТ АНТИЛИПИДЕН ПРОИЗВОД – ПРИДОНЕСУВА ЗА БЕЗБЕДНО НАМАЛУВАЊЕ НА ХОЛЕСТЕРОЛ И ТРИГЛИЦЕРИДИ ВО КРВТА, БЕЗ КОНТРАИНДИКАЦИИ И ИНТЕРАКЦИИ СО ДРУГИ ЛЕКОВИ.

НЕОЛИПИДРА ФОРТЕ Е НАЈДОБРА ЗАМЕНА ЗА СТАТИНСКА ТЕРАПИЈА И БЕЗБЕДЕН ЗА ПАЦИЕНТИ КОИ НЕ СМЕАТ ДА КОРИСТАТ ДРУГА ТЕРАПИЈА ЗА НАМАЛУВАЊЕ НА ХОЛЕСТЕРОЛ.

НЕОЛИПИДРА ФОРТЕ Е ЕФИКАСЕН ПРИРОДЕН ПРОИЗВОД КОИ И ПРИ ДОЛГОГОДИШНА УПОТРЕБА НЕ ПРЕДИЗВИКУВА КОНТРАИНДИКАЦИИ И НЕСАКАНИ ЕФЕКТИ.

Неолипидра форте е современ антилипиден производ кој содржи висококвалитетен концентриран 1% монаколин, во чиј состав влегуват 14 различни монаколини – инхибитори на HMG-CoA редуктаза, стероли (бетаситостерол, кампастерол, стигмастерол), сапогени, изофлавоноиди, монозаситени и полинезаситени масни киселини, незаситени масни киселини и др. Монаколините се структурни аналози на статините и придонесуват за безбедно намалување и нормализирање на високите вредности на лошиот холестерол (LDL) и триглицеридите (TG), а исто така ги покачуваат намалените вредности на добриот протективниот холестерол (HDL).

НЕОЛИПИДРА ФОРТЕ Е СОВРЕМЕН АНТИЛИПИДЕН ПРОИЗВОД КОЈ ПРИДОНЕСУВА ЗА НАМАЛУВАЊЕ НА ВИСОКИТЕ ВРЕДНОСТИ НА ОПШТИОТ ХОЛЕСТЕРОЛ, ЛОШИОТ ХОЛЕСТЕРОЛ И ТРИГЛИЦЕРИДИТЕ. А ИСТО ТАКА ПРИДОНЕСУВА И ЗА БЛАГО ЗГОЛЕМУВАЊЕ НА ПРОТЕКТИВНИОТ ДОБАР ХОЛЕСТЕРОЛ.

Неолипидра форте како современ антилипиден производ на природна база е одлична замена за статинската терапија. Неолипидра форте е ефикасен и безбеден производ, кој може да се даде на пациенти кои не смеат да користат друга терапија за намалување на високите вредности на холестерол поради итолерантност, поради несаканите ефекти и контраиндикации, поради некомпатибилност и интеракции со други медикаменти, поради присуство на црно дробни и бубрежни заболувања и т.н.

НЕОЛИПИДРА ФОРТЕ ПОРАДИ КВАЛИТЕТНИОТ СОСТАВ, ЕФИКАСНОСТА НА ДЕЛУВАЊЕ И ВИСОКАТА БЕЗБЕДНОСТ Е ИДЕАЛЕН ЗА ПРИМЕНА, КАКО КАЈ ПОМЛАДИ ТАКА И КАЈ ПОСТАРИ ПАЦИЕНТИ ПОРАДИ ОДСУСТВО НА БИЛО КАКВИ ИНТЕРАКЦИИ, КОНТРАИНДИКАЦИИ И НЕСАКАНИ ЕФЕКТИИ.

Благопријатното дејство на Неолипидра Форте се должи на квалитетниот високо концентриран 1% монаколин, природен екстракт, кои е добиен од метаболитите на квасницата Монаскус пурпуреус врз влажен ориз, поточно од биолошките активни компоненти кои ги содржат монаколините.

НЕОЛИПИДРА ФОРТЕ И ПРИ ДОЛГОГОДИШНА УПОТРЕБА НЕ ГО ОШТЕТУВА ЦРНИОТ ДРОБ, НЕ ГИ ПОРЕМЕТУВА ДРУГИТЕ ЦРНОДРОБНИ ЕНЗИМИ И НАЈВАЖНО НЕ ГО ЗГОЛЕМУВА ЕНЗИМОТ КРЕАТИНФОСФОКИНАЗА (ЦПК).

Основните биолошки активни материи на Неолипидра форте се 14-те монаколини кои го инхибираат дејството на ензимот HMG – CoA редуктаза, кој е одговорен за производство на холестерол во црниот дроб. Така придонесува за намалување на продукција на холестерол во црниот дроб и намалување на нејзините високи вредности во крвта. Нормалните вредности на холестерол во крвта не дозволуваат напластување на атеросклеротични плаки по ѕидовите на крвните садови со што се намалува ризикот од атеросклероза – основен фактор кој придонесува за миокарден инфаркт и мозочен инсулт. Намалување на холестеролот во крвта се должи делумно и на останатите биолошки активни компоненти во составот на Неолипидра форте.

НЕОЛИПИДРА ФОРТЕ Е ЕФИКАСЕН И БЕЗБЕДЕН ЗА КОРИСТЕЊЕ КАЈ ПАЦИЕНТИ СО ДИЈАБЕТ, А ПОСОБЕНО ИМА БЛАГОПРИЈАТНО ДЕЈСТВО КАЈ ДИЈАБЕТ ТИП2.

Неолипидра форте во нашиот фармацевтски пазар – во аптеките се нуди како Неолипидра форте од 240мг / 30 таблети – 450 денари. Секое пакување на Неолипидра форте во себе содржи упатсво за употреба и точно дефиниран рок на траење на производот. Неолипидра форте е додаток во исхрана и се издава без лекарски рецепт, пред употреба внимателно прочитајте го упатството. За стручно-професионално мислење консултирајте се со вашиот лекар или фармацевт.

 

drugs1ПРОИЗВОДОТ Е ДОДАТОК ВО ИСХРАНА И СЕ ИЗДАВА БЕЗ ЛЕКАРСКИ РЕЦЕПТ. ПРЕД УПОТРЕБА ПРОЧИТАЈТЕ ГО ВНИМАТЕЛНО УПАТСВОТО. ЗА ДОПОЛНИТЕЛНИ ИНФОРМАЦИИ КОНСУЛТИРАЈТЕ СЕ СО ВАШИОТ ЛЕКАР ИЛИ ФАРМАЦЕВТ.

 


ОПШТИ ИНФОРМАЦИИ

Холестерол е масна супстанција која во најголем дел се произведува во црниот дроб од заситени масти кои се внесуваат преку храна. Крвни липиди се нарекуваат сите масни материи во крвта вклучувајќи го ХЛД холестеролот ( добриот холестерол ), ЛДЛ холестеролот ( лошиот холестерол ) и ТГ ( триглицеридите ).

ВИСОКИТЕ ВРЕДНОСТИ НА ХОЛЕСТЕРОЛ ВО КРВТА ГО ЗГОЛЕМУВАТ РИЗИКОТ ЗА КОРОНАРНА СРЦЕВА БОЛЕСТ КОЈА ОД ДРУГА СТРАНА ДОВЕДУВА ДО ИСХЕМИЧНА СРЦЕВА И МОЗОЧНА БОЛЕСТ – ИНФАРКТ !

Ако имате високи вредности на лош холестерол и триглицериди, тогаш има голема можност и висок ризик да заболувате од коронарна срцева болест и исхемична болест на срцето и мозокот. Вашиот вкупен ризик за срцев и мозочен удар се зголемува ако имате и други ризик фактори како постојан стрес, нервоза, лоши навики во исхрана, пушење, алкохолизам, физичка неактивност, висок крвен притисок, високи вредности на шеќер во крвта, хипо активна тироидна жлезда и т.н. Ризикот е поголем ако имате и ниски вредности на „ добриот ” ХДЛ холестерол. За разлика од ова, повисоки вредности на „ добриот ” ХДЛ холестерол делуваат протективно – заштитно.

НЕОЛИПИДРА ФОРТЕ – СОВРЕМЕНИОТ АНТИЛИПИДЕН ПРОИЗВОД КОЈ ПРИДОНЕСУВА ЗА НАМАЛУВАЊЕ И СТАБИЛИЗИРАЊЕ НА ОПШТИОТ ХОЛЕСТЕРОЛ, ЛОШИОТ ХОЛЕСТЕРОЛ И ТРИГЛИЦЕРИДИТЕ. НАЈВАЖНО, ПРИДОНЕСУВА И ЗА ПОКАЧУВАЊЕ НА ПРОТЕКТИВНИОТ – ДОБРИОТ ХОЛЕСТЕРОЛ.

 


medical_files-512

НАУЧНИ ИНФОРМАЦИИ
Монаколините кои се добиват со ферментација на квасницата ( габата ) монаскус пурпуреус врз влажен ориз придонесуваат за намалување и безбедно стабилизирање на високите вредности на општиот холестерол, лошиот холестерол и триглицеридите. Исто така придонесуваат и за покачување на намалените вредности на протективниот – добриот холестерол.

Am J Clin Nutr 1999; 69: 23 1-6.

[специјализирана информација]

 

ШТО ТРЕБА ДА ЗНАЕТЕ ЗА НЕОЛИПИДРА ФОРТЕ:

 

 

НЕОЛИПИДРА ФОРТЕ – СОВРЕМЕНИОТ АНТИЛИПИДЕН ПРОИЗВОД

НЕОЛИПИДРА ФОРТЕ ПРИДОНЕСУВА ЗА БЕЗБЕДНО НОРМАЛИЗИРАЊЕ НА ВИСОКИТЕ ВРЕДНОСТИ НА ХОЛЕСТЕРОЛ И ТРИГЛИЦЕРИДИ ВО КРВТА.

Неолипидра Форте е додаток во исхрана (суплимент).

Секоја таблета Неолипидра форте содржи 240 мг високо концентриран еден процентен (1%) монаколин, екстракт од метаболитите на квасницата Монаскус пурпуреус. Неолипидра Форте содржи 14 различни монаколини – инхибитори на HMG-CoA редуктаза, стероли (бетаситостерол, кампастерол, стигмастерол), сапогени, изофлавоноиди, монозаситени и полинезаситени масни киселини, незаситени масни киселини и др. Неолипидра форте е иновативен биотехнолошки производ кој придонесува за намалување и нормализирање на покачените вредности на лошиот холестерол и триглицериди во крвта.
ДОЗИРАЊЕ НА НЕОЛИПИДРА ФОРТЕ
Дозата на Неолипидра форте се определува според телесната тежина, здравствената состојба и индивидуалната потреба на пациентот. Вообичаено Неолипидра форте се прима 2 (два) пати дневно по 1(една) таблета. Проценка за ефикасноста на Неолипидра форте се врши след 4-8 седмици од почетокот на консумирање.
При незадоволително намалување на вкупниот холестерол и LDL – лошиот холестерол и кај пациенти со наднормна телесна тежина, се препорачува покачување на дневната доза со уште 1 дополнителна таблета на ден. Дополнителната доза од 1 таблета се додава со вечерниот прием, т.е. наутро 1 таблета и навечер 2 таблети или вкупен дневен прием од 3 таблети дневно. По потреба од дополнително зголемување на дневната доза до 4 таблети, се примаат 2 таблети наутро и 2 таблети навечер. Дневната доза не треба да надминува 4 таблети дневно.
КОЈ ТРЕБА ДА КОРИСТИ НЕОЛИПИДРА ФОРТЕ
Неолипидра форте е погоден за пациенти со покачени вредности на холестерол и триглицериди, пациенти со исхемична срцева болест за намалување на ризикот од инфаркт на миокардот, пациенти со нестабилна ангина пекторис и пациенти после реваскуларизација на коронарните садови (после коронарографија).
КОЈ НЕ ТРЕБА ДА КОРИСТИ НЕОЛИПИДРА ФОРТЕ
Не се препорачува да се користи Неолипидра форте во случај :
– Ако сте алергични кон некоја од состојките на таблетата. Најчестите симптоми на алергична реакција вклучуваат црвенило, чешање, оток на усните и лицето, скратен здив. Посоветувајте се со вашиот лекар, ако почувствувате некои од овие симптоми.
– Неолипидра форте не сме да се користи ако планирате бременост, за време на бременост и доење.
ШТО ТРЕБА ДА КАЖАТЕ НА ВАШИОТ ЛЕКАР ПРЕД ДА КОРИСТИТЕ НЕОЛИПИДРА ФОРТЕ
Информирајте го вашиот лекар ако користите некои од следниве лекови:
– Циклоспорин
– Нефазодон
– Антимикотични лекови (Итраконазол, Кетоконазол)
– Фибрати (Гемфиброзил, Безафибрат, Фенофибрат)
– Антибиотици (Еритромицин, Кларитромицин)
– Кумаринови антикоагуланти
– ХИВ протеазни инхибитори
– Антиаритмични лекови (Амиодарон, Верапамил, Пропранолол, Дигоксин)
– Хипогликемични лекови (Глипизид, Хлорпропамид).
– Големи количества сок од грејфрут (> 1.14 литра дневно)
– Боледувате од сериозна инфекција
– Имате трансплантиран орган
– Неодамна ви било извршена хируршка интервенција
– Сте зависник од алкохол
КОНТРАИНДИКАЦИИ:
Неолипидра форте нема никакви контраиндикации. Единствено ако сте алергични кон некоја од состојките на Неолипидра форте, можат да се појават симптоми на алергична реакција вклучувајќи црвенило, чешање, оток на усните и лицето.
НЕСАКАНИ ЕФЕКТИ:
Во терапевтски дози не се забележани несакани ефекти од употреба на производот. При предозирање е возможно да се набљудуваат преодни гастроинтестинални симптоми, како рефлукс, сува уста и гадење. При нормализирање на дозата овие симптоми брзо исчезнуваат.
ДОПОЛНИТЕЛНИ ИНФОРМАЦИИ :
• Не се препорачува кај бремени жени, жени кои планират бременост и при доење.
• Не се препорачува кај деца под 10 годишна возраст.
ПО ШТО СЕ РАЗЛИКУВА НЕОЛИПИДРА ФОРТЕ ОД ДРУГИТЕ СРЕДСТВА ЗА НАМАЛУВАЊЕ НА ХОЛЕСТЕРОЛ?
• Неолипидра форте придонесува за намалување на општиот холестерол, “лошиот” холестерол и триглицеридите.
• Неолипидра форте го зголемува нивото на HDL протективниот–„добар” холестерол.
• Неолипидра форте нема интеракции со други лекови.
• Неолипидра форте е применлив за сите пациенти кои не можат да користат други средства за намалување на холестерол.
• Неолипидра форте овозможува долгогодишна употреба без да го оштети црниот дроб и не ги пореметува црнодробните ензими.

 

drugs1ПРОИЗВОДОТ Е ДОДАТОК ВО ИСХРАНА И СЕ ИЗДАВА БЕЗ ЛЕКАРСКИ РЕЦЕПТ. ПРЕД УПОТРЕБА ПРОЧИТАЈТЕ ГО ВНИМАТЕЛНО УПАТСВОТО. ЗА ДОПОЛНИТЕЛНИ ИНФОРМАЦИИ КОНСУЛТИРАЈТЕ СЕ СО ВАШИОТ ЛЕКАР ИЛИ ФАРМАЦЕВТ.

ОПШТИ ИНФОРМАЦИИ

ШТО ТРЕБА ДА ЗНАЕТЕ ЗА ХОЛЕСТЕРОЛ?
Холестерол е масна супстанција која во најголем дел се произведува во црн дроб од заситените масти кои се внесуваат преку храна. Вкупниот или општиот холестерол во организмот се состои од ЛДЛ (“лош”) холестерол и ХДЛ (“добриот”) холестерол.
Вкупниот холестерол на гладно не смее да надмине 5,17 mmol / l.
ЛДЛ холестерол се нарекува “лош” холестерол, бидејќи може да се залепи за ѕидовите на крвните садови и да формира атеросклеротични плаки-основна причина за атеросклероза. Со тек на време атериосклеротичните плаки се зголемуваат и го стеснуваат волуменот на крвните садови. Ваквото стеснување го отежнува или блокира нормалниот проток на крв до виталните органи како срцето, мозокот и др. Високите вредности на холестерол се главна причина за кардиоваскуларни заболувања, инфаркт и мозочен удар. Нормални вредности на ЛДЛ холестерол се 3,88 mmol / l.
ХДЛ холестерол се нарекува “добар-протективен” холестерол, бидејќи спречува “лошиот” холестерол да се натрупува врз ѕидовите на крвните садови со што се намалува ризикот од атеросклероза. Нормалните вредности на “добриот” холестерол во крвта се 1,10 mmol / l.
Триглицеридите се друг вид масти во крвта. Високите нивоа на триглицериди во крвта го зголемуваат ризикот од развој на кардиоваскуларни болести. Нормалните вредности на триглицеридите се помали од 2,28 mmol / l
Високите нивоа на холестерол во организмот ( хиперхолестеролемија ) се главен фактор за појава на кардиоваскуларни заболувања како атеросклероза, инфаркт на миокардот, мозочен удар и други.
Високиот холестерол сам по себе не предизвикува никакви симптоми. Повеќето луѓе не знаат дека имат високи вредности на холестерол во крвта, па затоа е важно периодично да се проверува нивото на холестерол во крвта.
Кои можат да бидат причини за зголемени вредности на холестерол?
Храната
Најчеста причина за високи вредности на триглицериди / холестерол е внесување на храна богата на масти.
Генетска
Високи вредности на холестерол може да биде и како резултат на фамилијарна предиспозиција, како што е кај околу 3% од луѓето. Обично кај нив вредностите на холестерол во крвта се покачуваат од рана возраст.
Други заболувања
Гојазност, дијабетес мелитус, хипотироидизам ( намалена функција на тироидната жлезда), синдром на Кушинг (зголемена функција на надбубрежните жлезди), како и други болести доведуваат до високи вредности на холестерол во крвта.
Разни лекови
Употребата на некои лекови го зголемуваат нивото на холестерол во крвта. Вакви лекови се: естрогените производи, кортикостероидните – антиинфламаторни лекови, контрацептивните производи, диуретиците, бета-блокерите (средства кои се користат за лекување на кардиоваскуларни болести) и т. н.

 


НОВАМЕД КАМПАЊА “ ЗДРАВО СРЦЕ И АРТЕРИИ СО НОРМАЛНИ ВРЕДНОСТИ НА ХОЛЕСТЕРОЛ И ТРИГЛИЦЕРИДИ ВО КРВТА “

ШТО СЕ КРВНИ ЛИПИДИ ?
Со Антонела Нова и НЕОЛИПИДРА ФОРТЕ – СОВРЕМЕНИОТ АНТИЛИПИДЕН ПРОИЗВОД – придонесува за нормални вредности на холестерол и триглицериди во крвта.
Крвни липиди се нарекуваат сите масни материи во крвта вклучувајќи ги ХЛД холестерол ( добриот холестерол ), ЛДЛ холестерол ( лошиот холестерол ) и ТГ триглицериди. Крвните липиди се мастни супстанции кои во најголем дел се произведуват во црниот дроб од заситените масти внесени преку храна.

ПОВЕЌЕ НА : НОВАМЕД БЛОГ 

 

 

 

 


НОВАМЕД КАМПАЊА “ ЗДРАВО СРЦЕ И АРТЕРИИ СО НОРМАЛНИ ВРЕДНОСТИ НА ХОЛЕСТЕРОЛ И ТРИГЛИЦЕРИДИ ВО КРВТА “
ШТО Е ХИПЕРХОЛЕСТЕРОЛЕМИЈА !
Со Антонела Нова и НЕОЛИПИДРА ФОРТЕ – СОВРЕМЕНИОТ АНТИЛИПИДЕН ПРОИЗВОД – придонесува за нормални вредности на холестерол и триглицериди во крвта.
ХИПЕРХОЛЕСТЕРОЛЕМИЈА претставува зголемено присуство на високи концентрации на липиди ( масти ) во крвта, односно високи вредности на липопротеини со мала густина ( лош LDL холестерол ) и триглицериди ( TG ) во крвта. Додека високите вредности на липопротеини со голема густина ( добар HDL холестерол ) во крвта имат протективен ефект од хиперхолестеролемија.
ПОВЕЌЕ НА : НОВАМЕД БЛОГ

 

 

 

 


НОВАМЕД КАМПАЊА “ ЗДРАВО СРЦЕ И АРТЕРИИ СО НОРМАЛНИ ВРЕДНОСТИ НА ХОЛЕСТЕРОЛ И ТРИГЛИЦЕРИДИ ВО КРВТА “
ШТО Е АТЕРОСКЛЕРОЗА !
Со Антонела Нова и НЕОЛИПИДРА ФОРТЕ – СОВРЕМЕНИОТ АНТИЛИПИДЕН ПРОИЗВОД – придонесува за нормални вредности на холестерол и триглицериди во крвта.
АТЕРОСКЛЕРОЗА претставува таложење на липиди ( масти ) врз ѕидот на артериите како резултат на високи концентрации на холестерол и триглицериди во крвта. Ова таложење на мастии предизвикува формирање на плаки, акутна/хронична опструкција – запушување на артерии, васкуларно ремоделирање, нарушувања во нормалното течење на крвта, нарушувања во снабдувањето со кислород на органите.

ПОВЕЌЕ НА: НОВАМЕД БЛОГ
НОВАМЕД КАМПАЊА “ ЗДРАВО СРЦЕ И АРТЕРИИ СО НОРМАЛНИ ВРЕДНОСТИ НА ХОЛЕСТЕРОЛ И ТРИГЛИЦЕРИДИ ВО КРВТА “
ШТО СЕ СРЦЕВИ И АРТЕРИСКИ БОЛЕСТИ!
Со Антонела Нова и НЕОЛИПИДРА ФОРТЕ – СОВРЕМЕНИОТ АНТИЛИПИДЕН ПРОИЗВОД – придонесува за нормални вредности на холестерол и триглицериди во крвта.
Високите вредности на холестерол и триглицериди во крвта доведуват до атеросклероза ( дисфункција на ендотелот на артериите, воспаление на артериите, таложење на липиди врз ѕидот на артериите ). Ова таложење на мастии предизвикува формирање на плаки, акутна/хронична опструкција – запушување на артериите, васкуларно ремоделирање на артериите, нарушување во нормалното течење на крвта т.н.
ПОВЕЌЕ НА : НОВАМЕД БЛОГ


Внимание !!! Информациите за производите дадени на интернет страницата се само краток опис за особините и нивниот благопријатен ефект за подобро здравје. За стручно и професионално мислење консултирајте се со Вашиот лекар или фармацевт. Секогаш внимателно прочитајте го внатрешното упатство. Податоците на интернет страницата служат само за информирање. Истите не се наменети за промоција или рекламирање. 
[предупредување]

 

 

 

NEOLIPIDRA FORTE                                      240 мг / 30 таблети
  • Внимателно прочитајте го упатството пред да почнете со употреба на производот.
  • Чувајте го ова упатство. Можеби ќе биде потребно да го прочитате повторно.
  • Доколку имате дополнителни прашања, консултирајте се со вашиот лекар.
  • Ова средство нема намена да лекува, но влијае позитивно на липидниот профил и нивото на холестерол во крвта.
NEOLIPIDRA FORTE е додаток во исхраната.
Состав: Концентриран екстракт од метаболити на квасницата Monascus purpureus.
Секоја таблета NEOLIPIDRA FORTE содржи 240 милиграми концентриран еднопроцентен (1%) екстракт од метаболитите на квасницата Монаскус пурпуреус (Monascus purpureus).
Другите состојки на таблетата се: магнезиум стеарат, калциум хидроген фосфат, пченичен скроб, коповидон, повидон.
Пакување: 3 ленти со по 10таблетки. Тежина на една таблетка: 780 милиграми.
СОДРЖИНА НА УПАТСВОТО
 1. Што е NEOLIPIDRA FORTE ?
 2. Како дејствува NEOLIPIDRA FORTE?
 3. Што треба да знаеме за холестеролот?
 4. Кој не треба да користи NEOLIPIDRA FORTE?
 5. Што треба да му кажам на мојот лекар пред да земам NEOLIPIDRA FORTE?
 6. Кои се несаканите дејства на NEOLIPIDRA FORTE?
 7. Како треба да го примам NEOLIPIDRA FORTE?
 8. Начин на чување
 9. Предупредување
1.ШТО Е NEOLIPIDRA FORTE ?
NEOLIPIDRA FORTE е биотехнички производ добиен при ферментација на квасницата
Монаскус пурпуреус (Monascus purpureus) врз влажен ориз. Биолошко-активните материи во составот на NEOLIPIDRA FORTE се: 14 различни монаколини- инхибитори на НМG-СоА редуктазата, стероли, изофлавони, мононезаситени и полинезаситени масни киселини, заситени масни киселини и пигменти.
2. КАКО ДЕЈСТВУВА NEOLIPIDRA FORTE ?
Основните биолошко-активни материи во NEOLIPIDRA FORTE се монаколините. Тие ја помагаат фнкцијата на црниот дроб и позитивно влијаат врз липидниот профил и нивото на холестерол во крвта. Останатите биолошко-активни материи на ова средство го засилуваат дејството на монаколините.
3. ШТО ТРЕБА ДА ЗНАЕМЕ ЗА ХОЛЕСТЕРОЛОТ ?
Холестеролот е вид маснотија во крвта. Холестеролот во крвта се јавува од два извори. Поголемиот дел од холестеролот се произведува во црниот дроб. Другиот извор на холестерол е храната. Целокупниот холестерол во крвта се состои од LDL и НDL холестерол. LDL холестеролот се нарекува "лош" холестерол, затоа што може да се наталожи по ѕидовите на крвните садови и да образува артериосклеротични наслаги. Со тек на време овие наслаги се зголемуваат и ги стеснуваат крвните садови, најмногу артериите. Ова стеснување го влошува или целосно го блокира доводот на крв до органите кои се од животно значење како срцето, мозокот и др. НDL холестеролот се нарекува "добар" холестерол, затоа што тој го спречува "лошиот" холестерол да се таложи на ѕидовите на крвните садови.
4. КОЈ НЕ ТРЕБА ДА ГО ПРИМА NEOLIPIDRA FORTE ?
Земањето на NEOLIPIDRA FORTE не се препорачува во случаи кога:
- сте пречуствителни кон некоја состојка на таблетата, како и доколку имате извесна преосетливост кон квасници. Најчестите симптоми на алергиска реакција вклучуваат осипи, чешање, потекување на усните и лицето, астма. Консултирајте се со вашиот лекар доколку имате некој од овие симптоми.
- Бременост, планирање на бременост или доење.
5. ШТО ТРЕБА ДА МУ КАЖАМ НА МОЈОТ ЛЕКАР ПРЕД ДА ЗЕМАМ NEOLIPIDRA FORTE ?
Известете го вашиот лекар доколку:
-Примате некои од следните медикаменти:
Циклоспорин
Нефазодон
Противгабични средства: интраконазол,кетоконазол
Фибрати: гемфиброзил, безафибрат,фенофибрат
Антибиотици: еритромицин, кларитромицин
Кумаринови антикоагуланти
ХИВ протеазни инхибитори
Средства против аритмија: амиодарон, верапамил,
пропранолол
Дигоксин
-Средства за хипергликемијат: липизид, хлорпропамид
-Големи количества сок од грејпфрут дневно (> 1,14 литра дневно)
-боледувате од сериозна инфекција
-Имате трансплантиран орган
-Наскоро ви бил извршен хируршки зафат-операција.
-Употребувате големи количини алкохол.
6. КОИ СЕ НЕСАКАНИТЕ ДЕЈСТВА НА NEOLIPIDRA FORTE ?
При препорачаните дози на таблетите не се набљудуваат несакани дејства. Во случај на предозирање возможно е да се појават стомачно-цревни симптоми како жештина зад градната коска (рефлукс), сува уста, подување на стомакот, гасови и повраќање. Со нормализирање на дозата овие симптоми исчезнуваат за брзо време. Во целина, NEOLIPIDRA FORTE се поднесува добро, а несаканите реакции најчесто се мали и брзо поминуваат.
7. КАКО ТРЕБА ДА СЕ ПРИМА NEOLIPIDRA FORTE ?
Дозата на NEOLIPIDRA FORTE се определува според телесната тежина, состојбата, и индивидуалната потреба на човекот. Вообичаено NEOLIPIDRA FORTE се прима 2 (два) пати дневно по 1(една) таблета од 240мг или 480мг дневно. Проценката за ефикасноста од конзумирањето на NEOLIPIDRA FORTE не треба да се врши порано од 8 седмици од почетокот на земањето на NEOLIPIDRA FORTE. Во случај на недоволно влијание врз нивото на вкупниот холестерол и на LDL холестеролот, како и кај луѓето со голема телесна тежина се препорачува зголемување на дневната доза за уште една (1) таблета. Дополнителната доза од 1 (една) таблета се дава со вечерната доза, тоест наутро 1 (една) таблета и навечер 2 (две) таблети или вкупен број на таблети примени во текот на деноноќие 3 (три) таблети или 720мг.
Во случај на неопходност од дополнително зголемување на дневната доза до 4(четири) таблети (960мг/ден) се примаат 2 (две) таблети наутро и 2 (две) таблети навечер. Дневната доза не смее да надминува 4 (четири) таблети или 960мг.
8. НАЧИН НА ЧУВАЊЕ
Чувајте го препаратот на собна температура, на места кои се недостапни за деца.
Чувајте го NEOLIPIDRA FORTE во оригиналното пакување.
Немојте да го користите препаратот по истекот на рокот на трајност или доколку пакувањето е оштетено.
9. ПРЕДУПРЕДУВАЊЕ
Не смее да се надминува препорачаната дневна доза.
Да не се користи како замена за разновидна исхрана.
Немојте да го користите препаратот по истекот на рокот на трајност или доколку пакувањето е оштетено.