НЕОЛЕКСАН

НЕОЛЕКСАН – НЕЗАМЕНЛИВИОТ ПРИРОДЕН АНТИДЕПРЕСИВ е додаток во исхрана (суплимент).
Секоја таблета Неолексан содржи 100 милиграми 5-хидрокситрипофан добиен од црнoто семе на африканското растение Griffonia simplicifolia. Во мозокот 5-хидрокситриптофан се претвара во серотонин – невротрасмитер или аминокиселина која ги пренесува нервните импулси помеѓу мозочните клетки. Серотонин е познат и како “хормон на среќата”. Дополнителниот внес на 5-хидрокситриптофан во вид на Неолексан таблета го зголемува нивото на серотонин во мозокот. Со нормализирање и зголемување на нивото на невротрансмитерот серотонин во мозокот се подобрува ритамот на сонот, расположението, однесувањето, чувствителноста, осетливоста кон болка и се стабилизира апетитот.

НЕОЛЕКСАН – НЕЗАМЕНЛИВИОТ ПРИРОДЕН АНТИДЕПРЕСИВ:

НЕОЛЕКСАН Е ДОДАТОК ВО ИСХРАНА (СУПЛИМЕНТ) – И СЕ ИЗДАВА БЕЗ ЛЕКАРСКИ РЕЦЕПТ, ПРЕД УПОТРЕБА ВНИМАТЕЛНО ПРОЧИТАЈТЕ ГО УПАТСТВОТО. ЗА СТРУЧНО И ПРОФЕСИОНАЛНО МИСЛЕЊЕ КОСУЛТИРАЈТЕ СЕ СО ВАШИОТ ЛЕКАР ИЛИ ФАРМАЦЕВТ.

СОСТАВ : 100 мг 5-ХИДРОКСИТРИПТОФАН

АХВ: РЕГИСТРИРАН И ЛИЦЕНЦИРАН ПРИРОДЕН ПРОИЗВОД

ФАРМАЦЕВТСКА ФОРМА : ОБЛОЖЕНИ ФИЛМ ТАБЛЕТИ

ПАКУВАЊЕ : 2 БЛИСТЕРИ ПО 15 ТАБЛЕТИ, ВКУПНО 30 ТАБЛЕТИ.

УПАТСВО ЗА УПОТРЕБА : ДА

КВАЛИТЕТЕН СОСТАВ : ДА

ЕФИКАСНО ДЕЈСТВО : ДА

БЕЗБЕДЕН ЗА КОРИСТЕЊЕ : ДА

ЦЕНА : 500 ДЕН

СЕ ИЗДАВА : БЕЗ ЛЕКАРСКИ РЕЦЕПТ

ПРОДАЖБА : ВО СЛЕДНИВЕ АПТЕКИ   www.novamed.mk/аптеки

 

Неолексан – незаменливиот природен антидепресив – е познат по високиот квалитет на составот и по иновативните методи на производство. Со патентирана и современа метода на фармацевтско таблетирање на природен состав кој овозможува продолжително – пролонгирано дејство на Неолексан таблетата. Современост во пакување, во специјални матни блистерни фолии за заштита на квалитетот и составот од надворешни фактори.
НЕОЛЕКСАН – НЕЗАМЕНЛИВ ПРИРОДЕН АНТИДЕПРЕСИВ
Неолексан го подобрува ментално-емоционалното здравје со стабилизирање на патологичната неурамнотежност на невротрансмитерите во мозокот кои се најчеста причина за разни анксиозни и депресивни растројства, пореметувања во спиењето, инсомнија (несоница), панични растројства, стравови-фобии, главоболка и  мигрена, гојазност и т.н. Посебно на невротрансмитерот серотонин кои има важна улога во регулирање на ритамот на сонот, расположението, однесувањето, чувствителноста, осетливоста кон болка и стабилизирање на апетитот.
НЕОЛЕКСАН Е ЕДИНСТВЕНИОТ ПРИРОДЕН АНТИДЕПРЕСИВ БЕЗ КОНТРАИНДИКАЦИИ И НУС ПОЈАВИ.
Неолексан – незаменливиот природен антидепресив – е веќе познат по квалитетот на составот, безбедноста за користење, брзото дејство и ефикасноста на делување. Неолексан е единствениот природен антидепресив кој се споредува со дејството на класични – синтетичните антидепресиви. За разлика од синтетичните антидепресиви, Неолексан се истакнува со тоа што не предизвикува нус појави и контраиндикации. Најважно од се, Неолексан не предизвикува зависност и при долгогодишна употреба.
НЕОЛЕКСАН НЕ ПРЕДИЗВИКУВА ЗАВИСНОСТ И ПРИ ДОЛГОГОДИШНА УПОТРЕБА.
Неолексан поради квалитетот на природниот состав, ефикасноста на делување и нејзината безбедност е идеален за терапија кај помлади пациенти и пациенти во процес за одвикнување од синтетичните антидепресиви. Со голем број научни студии и клинични истражувања е докажана безбедноста на природниот состав на Неолексан за широка хумана употреба и благопријатниот ефект за заштита и подобрување на ментално-емоционалното здравје.
НЕОЛЕКСАН НЕ ПРЕДИЗВИКУВА ПОСПАНОСТ ВО ТЕКОТ НА ДЕНОТ.
Неолексан во нашиот фармацевтски пазар – во аптеките се нуди во две различни јачини како Неолексан од 100мг / 30 таблети – 500 денари и Неолексан СР 150мг / 30 таблети – 600 денари. Секое пакување на Неолексан во себе содржи упатсво за употреба и точно дефиниран рок на траење на производот. Неолексан е додаток во исхрана и се издава без лекарски рецепт, пред употреба внимателно прочитајте го упатството. За стручно-професионално мислење консултирајте се со вашиот лекар или фармацевт.
drugs1ПРОИЗВОДОТ Е ДОДАТОК ВО ИСХРАНА И СЕ ИЗДАВА БЕЗ ЛЕКАРСКИ РЕЦЕПТ. ПРЕД УПОТРЕБА ПРОЧИТАЈТЕ ГО ВНИМАТЕЛНО УПАТСВОТО. ЗА ДОПОЛНИТЕЛНИ ИНФОРМАЦИИ КОНСУЛТИРАЈТЕ СЕ СО ВАШИОТ ЛЕКАР ИЛИ ФАРМАЦЕВТ.
 

НОВАМЕД КАМПАЊА ЗА ЗАШТИТА И ПОДОБРУВАЊЕ НА МЕНТАЛНО – ЕМОЦИОНАЛНОТО ЗДРАВЈЕ.

ДЕФИНИЦИИ ЗА МЕНТАЛНО И ЕМОЦИОНАЛНО ЗДРАВЈЕ!
Од Антонела Нова и Неолексан – незаменливиот природен антидепресив.

Емоционалните здравствени тешкотии се јавуват почесто и претставуват привремени нарушувања, но не ретко може да преминат во по сериозни ментални растројства и болести ако со нив не се постапува навремено и ефикасно.

ДА СЕ ГРИЖИШ ЗА МЕНТАЛНО-ЕМОЦИОНАЛНОТО ЗДРАВЈЕ, НЕ Е СЕБИЧНОСТ!

Емоционалните здравствени тешкотии се почетни симптоми, кои укажуват на ментално-емоционална слабост и нестабилност. Овие симптоми се краткотрајни, средни по интензитет и често брзо исчезнуват. Доколку траат повеќе од две недели, има голема можност да предизвикуват ментални-емоционални растројства и болести. Ако овие симптоми траат многу подолго и се толку силни по интензитет што сериозно го нарушуват вашето психо-физичко здравје, би било добро веднаш да побарате соодветна стручна медицинска помош.

МЕНТАЛНИ-ЕМОЦИОНАЛНИ ЗДРАВСТВЕНИ ТЕШКОТИ СЕ: Стрес, нервоза, насилно однесување, напнатост, чувство на немир, чувство на несигурност, несоница, немирен сон, постојани кошмари, чести будења од сон, страв, загриженост, вознемиреност, збркано размислување, губење на концентрација, чести главоболки, болки во мускулите, чести необјасливи физички болести, треперење, омалаксаност, претерано потење, лоши и негативни мисли, лоши чувства и емоции, постојано чувство на незадоволство, чувство на осаменост, лоши навики и зависности, драстични промени во исхрана, преживување на немил настан, трауматски ситуации, напорно секојдневно темпо, чести промени во расположението, често тажен и раздразлив, неволност, избегнување на дружење и т.н.

МЕНТАЛНИ-ЕМОЦИОНАЛНИ РАСТРОЈСТВА СЕ: Анксиозни растројства ( генерализирана анксиозност, панично растројство, опсесивно-компулзивно растројство, пострауматско стресно нарушување, разни фобии, социална-општествена фобија и т.н.), Депресивни растројства ( главно депресивно растројство, адаптивно-депресивно растројство, постнатално депресивно растројство, маничо-депресивоно растројство и т.н.), Биполарно нарушување а расположението, Растројства на личноста, Нарушувања во исхраната – булимија и анорексија и т.н.

ПРЕВЕНТИВНАТА ЗАШТИТА НА МЕНТАЛНО-ЕМОЦИОНАЛНОТО ЗДРАВЈЕ Е НАЈДОБРА ТЕРАПИЈА!

Превентивна заштита на ментално-емоционалното здравје значи навремено превземање на мерки за заштита и лекување на емоционалните здравствени тешкоти за да не предизвикуват по сериозни ментални растројства (нарушувања во однесувањето) или ментална болест.

 


medical_files-512
НАУЧНИ ИНФОРМАЦИИ

 

 

МЕНТАЛНА БОЛЕСТ Е ОПШТ ТЕРМИН ЗА ГРУПА НА БОЛЕСТИ КОИ ГО НАПАЃААТ РАЗУМОТ ИЛИ МОЗОКОТ. ТОА СЕ РАЗЛИЧНИ МЕНТАЛНИ-ЕМОЦИОНАЛНИ РАСТРОЈСТВА (НАРУШУВАЊА) КОИ ИМАТ ВЛИЈАНИЕ ВРЗ НАЧИНОТ НА КОЈ ЛИЧНОСТА РАЗМИСЛУВА, ЧУВСТВУВА И СЕ ОДНЕСУВА.
” ПОВЕЌЕТО МЕНТАЛНИ-ЕМОЦИОНАЛНИ РАСТРОЈСТВА КАКО ШТО СЕ АНКСИОЗНИ РАСТРОЈСТВА, ДЕПРЕСИВНИ РАСТРОЈСТВА, ПАНИЧНИ РАСТРОЈСТВА, БИПОЛАРНИ РАСТРОЈСТВА, РАЗНИ ФОБИИ, НЕВРОЗНИ РАСТРОЈСТВА, НАРУШУВАЊА НА СОНОТ И ИНСОМНИЈА СЕ ПОЈАВУВАТ КАКО РЕЗУЛТАТ НА НАМАЛЕНО НИВО НА НЕВРОТРАНСМИТЕРОТ СЕРОТОНИН И ДЕБАЛАНС ПОМЕЃУ ДРУГИТЕ НЕВРОТРАНСМИТЕРИ ВО ЦЕНТРАЛНИОТ НЕРВЕН СИСТЕМ.”

 

 

[специјализирана информација]

 

 medical-records
ШТО ТЕРБА ДА ЗНАЕТЕ ЗА НЕОЛЕКСАН – НЕЗАМЕНЛИВИОТ ПРИРОДЕН АНТИДЕПРЕСИВ :

 

Неолексан – незаменливиот природен антидепресив – е познат по високиот квалитет на составот и по иновативните методи на производство. Со патентирана и современа метода на фармацевтско таблетирање на природен состав кој овозможува продолжително – пролонгирано дејство на таблетата. Современост во пакување, во специјални матни блистерни фолии за заштита на квалитетот и составот од надворешни фактори.

 

ШТО ТРЕБА ДА КАЖЕТЕ НА ВАШИОТ ЛЕКАР ПРЕД ДА КОРИСТИТЕ НЕОЛЕКСАН
Информирајте го вашиот лекар ако имате:
– Хепатална инсуфициенција
– Бубрежна инсуфициенција
– Чир на желудникот и дуоденумот
– Нарушена коагулација
– Ако сте бремена 
– Даунов синдром
Доколку користите некои од наведените лекови:
– Селективни инхибитори на повторно превземање на серотонин (SSRI) како: citalopram (Seropram), escitalopram (Cipralex), fluvoxamine (Fevarin) fluoxetine (Prozac), paroxetine (Seroxat, Paroxat) или sertraline (Zoloft)
– Инхибитори на моноаминоксидаза (MAOI) како: tranylcypromine (Nardil) phenelzine (Parnate) или isocarboxazid (Marplan)
– Трициклични антидепресиви како: amitriptyline (Elavil), amoxapine (Asendin), clomipramine (Anafranil), desipramine (Norpramin), doxepin (Sinequan) imipramine (Tofranil), nortriptyline (Pamelor), protriptyline (Vivactil) или trimipramine (Surmontil)
– Лекови против сида
КОИ СЕ НЕСАКАНИТЕ ЕФЕКТИ НА НЕОЛЕКСАН
Многу ретко кај некои пациенти во почеток на терапијата со Неолексан може да се почувствува благо гадење поради преосетливост на желудникот кон природниот состав, но се то тоа поминува после втори-трети ден кога веќе организмот се адаптира на природниот состав. Затоа се препорачува во првите денови да се започне терапијата со една таблета на ден. Не треба да се надминува максималната дневна доза на Неолексан над 900 mg на ден.
КОЈ НЕ ТРЕБА ДА КОРИСТИ НЕОЛЕКСАН 
– Бремени жени
– Деца до 12 годишна возраст
КОНТРАИНДИКАЦИИ
И при долгогодишна употреба Неолексан не предизвикува зависност и контраиндикации.
Моментално недостигаат добро контролирани студии за користењето на Неолексан за време на бременост и доење, затоа производот не смее да се користи за време на бременост и доење без консултација и одобрување од страна на лекар. Неолексан не сме да се користи кај деца до 12 годишна возраст, и при деца над 12 годишна возраст потребно е задолжителна консултација со доктор.
ДОЗИРАЊЕ НА НЕОЛЕКСАН
Почетна доза на НЕОЛЕКСАН најчесто е 1 таблета (100mg) на ден, после една недела по потреба се зголемува дозата на два (2) пати на ден по една таблета. Максималната дозволена дневна доза е три (3) пати на ден по 1 таблета. Неолексан се користи независно од режимот на исхрана (пред, за време или после јадење). Подобрување се осеќа после 4-5 дена.
Дозирање на НЕОЛЕКСАН за превентивна заштита на ментално-емоционалното здравје: по една (1) таблета на ден, времетраење на терапијата 1 до 2 месеци .
Дозирање на НЕОЛЕКСАН при несоница, немирен сон и чести будења: една или две таблети, еден час пред легнување.
Дозирање на НЕОЛЕКСАН при ментални растројства и болести: два до три пати на ден, по една таблета. Времетраење на терапијата трае три до шест месеци во зависност од клиничката слика.
Дозирање на НЕОЛЕКСАН при сериозни ментални растројства и болести може да има долгогодишна употреба, без да предизвикува несакани ефекти и зависност.

 

drugs1ПРОИЗВОДОТ Е ДОДАТОК ВО ИСХРАНАТА И СЕ ИЗДАВА БЕЗ ЛЕКАРСКИ РЕЦЕПТ. ПРЕД УПОТРЕБА ПРОЧИТАЈТЕГО ВНИМАТЕЛНО УПАТСВОТО.ЗА ДОПОЛНИТЕЛНИ ИНФОРМАЦИИ КОНСУЛТИРАЈТЕ СЕ СО ВАШИОТ ЛЕКАР ИЛИ ФАРМАЦЕВТ.

НОВАМЕД КАМПАЊА ЗА ЗАШТИТА И ПОДОБРУВАЊЕ НА МЕНТАЛНО – ЕМОЦИОНАЛНОТО ЗДРАВЈЕ

КОЈА Е ПРИКАЗНАТА ЗА МЕНТАЛНИ-ЕМОЦИОНАЛНИ РАСТРОЈСТВА И БОЛЕСТИ !
Од Антонела Нова и Неолексан – незаменливиот природен антидепресив.

МЕНТАЛНА БОЛЕСТ Е ОПШТ ТЕРМИН ЗА ГРУПА НА БОЛЕСТИ КОИ ГО НАПАЃААТ РАЗУМОТ ИЛИ МОЗОКОТ. ТОА СЕ РАЗЛИЧНИ МЕНТАЛНИ-ЕМОЦИОНАЛНИ РАСТРОЈСТВА (НАРУШУВАЊА) КОИ ИМАТ ВЛИЈАНИЕ ВРЗ НАЧИНОТ НА КОЈ ЛИЧНОСТА РАЗМИСЛУВА, ЧУВСТВУВА И СЕ ОДНЕСУВА.

Секој може да заболува од ментална болест во некоја фаза од животот. Сите луѓе се склони кон ментални здравствени проблеми и тешкоти. Многумина се чувствуваат попријатно со идејата да кажуват дека претрпеле ‘нервен слом’, но биле силни и успеале да се справуват со емоционалните тешкотии, незнаеќи за можните понатамошни последици. Важно е да се знае дека последиците од преживеана нервна криза или трауматски настан, може да се појават после подолг времески период. При секој неочекуван претрпен силен страв, секојдневен стрес, претерано чувство на вознемиреност и напнатост, преживеан трауматски и немил настан потребно е да се користи превентивна терапија за заштита на ментало-емоционалото здравје од можните понатамошни последици кои можат да предизвикуват сериозни растројства и болести.

МЕНТАЛНО-ЕМОЦИОНАЛНИТЕ РАСТРОЈСТВА И БОЛЕСТИ ТРЕБА НАВРЕМЕНО ДА СЕ СПРЕЧАТ И ЛЕКУВАТ !

Менталните растројства и болести се многу чести во денешно време и вклучуваат разни нарушувања на ментално-емоционалното здравје. Тие можат да бидат привремени или долготрајни како последица од разни притисоци во животот. Ментално-емоционалните тешкотии може да се развијат во ментална болест ако со нив не се постапува ефикасно и навремено. Постојат различни видови на ментални растројства и болести пример, депресивни растројства, анксиозни растројства, пострауматско растројство, биполарно растројство, Фобии и т.н. Најчестите ментални нарушувања се анксиозните и депресивните растројства.

ДОКОЛКУ ИМАТЕ МЕНТАЛНИ-ЕМОЦИОНАЛНИ ПРОБЛЕМИ И ТЕШКОТИ ВЕДНАШ КОНСУЛТИРАЈТЕ СЕ СО ПСИХИЈАТАР!

Пациентите со ментални-емоционални растројства имат потреба од истото внимание, разбирање и поддршка што ја добиват пациентите со физичка болест. Менталните растројства и болести не се разликуват од физичките болести – треба да се знае дека повеќето физички болести се појавуват како последица од ментални-емоционални нарушувања.

ВАЖНО Е СЕКОГАШ ДА ЈА ПОБАРАТЕ ПОМОШТА ШТО ОЧАЈНО ВИ Е ПОТРЕБНА КОГА ВЕЌЕ СЕ СОМНЕВАТЕ ДЕКА ИМАТЕ МЕНТАЛНИ И ЕМОЦИОНАЛНИ ТЕШКОТИ И ПРОБЛЕМИ !

 

НОВАМЕД КАМПАЊА ЗА ЗАШТИТА И ПОДОБРУВАЊЕ НА МЕНТАЛНО- ЕМОЦИОНАЛНОТО ЗДРАВЈЕ.

КОЈА Е ПРИКАЗНАТА ЗА АНКСИОЗНОСТА!
Од Антонела Нова и Неолексан – незаменливиот природен антидепресив.

АНКСИОЗНОСТ Е АНТИЦИПАЦИЈА НА ПРЕТСТОЈНА ФИЗИЧКА, ПСИХИЧКА И СОЦИЈАЛНА ОПАСНОСТ КОЈА НАЈЧЕСТО СЕ ДОЖИВУВА КАКО ЕМОТИВНА РЕАКЦИЈА НА ОПШТА ВОЗНЕМИРЕНОСТ, ВОЗБУДЕНОСТ, НЕПРИЈАТНОСТ, НАПНАТОСТ, НЕЈАСЕН СТРАВ, СТРАВ БЕЗ ОЧИГЛЕДЕН НАДВОРЕШЕН ПОВОД.

Повеќе на: НОВАМЕД БЛОГ

 

НОВАМЕД КАМПАЊА ЗА ЗАШТИТА И ПОДОБРУВАЊЕ НА МЕНТАЛНО- ЕМОЦИОНАЛНОТО ЗДРАВЈЕ.

КОЈА Е ПРИКАЗНАТА ЗА ДЕПРЕСИЈА !
Од Антонела Нова и Неолексан – незаменливиот природен антидепресив.

ДЕПРЕСИЈА Е НАРУШУВАЊЕ НА ПСИХОЛОШКОТО, СОЦИЈАЛНОТО И ПРОФЕСИОНАЛНОТО ФУНКЦИОНИРАЊЕ НА ЛИЧНОСТА СО СИМПТОМИ НА ТАГА, ЗАМОР, ОСАМЕНОСТ, БЕЗВОЛНОСТ, ГУБЕЊЕ НА ИНТЕРЕС, ЧУВСТВО НА БЕЗПОМОШНОСТ И ВИНА. ВО ПО СЕРИОЗНА СТЕПЕН СО МИСЛИ И ТЕНДЕНЦИИ ЗА САМОПОВРЕДУВАЊЕ !

Повеќе на: НОВАМЕД БЛОГ

 

 

НОВАМЕД КАМПАЊА ЗА ЗАШТИТА И ПОДОБРУВАЊЕ НА МЕНТАЛНО- ЕМОЦИОНАЛНОТО ЗДРАВЈЕ.

КОЈА Е ПРИКАЗНАТА ЗА ПСИХИЧКИТЕ ТРАУМИ !
Од Антонела Нова и Неолексан – незаменливиот природен антидепресив.

ПСИХИЧКА ТРАУМА Е МЕНТАЛНА – ЕМОЦИОНАЛНА ПОВРЕДА НА ЛИЧНОСТА ПОРАДИ СИЛЕН ЕМОЦИОНАЛНЕН ШОК СЛЕД ИСКЛУЧИТЕЛЕН СТРЕСЕН НАСТАН ИЛИ ПСИХОЛОШКИ ИНЦИДЕНТ.

Повеќе на: НОВАМЕД БЛОГ

 

 

НОВАМЕД КАМПАЊА ЗА ЗАШТИТА И ПОДОБРУВАЊЕ НА МЕНТАЛНО- ЕМОЦИОНАЛНОТО ЗДРАВЈЕ.

КОЈА Е ПРИКАЗНАТА ЗА СТРЕСОТ !
Од Антонела Нова и Неолексан – незаменливиот природен антидепресив.

СТРЕС Е СЕКОЈ ФИЗИЧКИ, ХЕМИСКИ ИЛИ ЕМОЦИОНАЛЕН ФАКТОР ШТО СОЗДАВА ТЕЛЕСНА ИЛИ УМСТВЕНА НАПНАТОСТ.

Повеќе на: НОВАМАД БЛОГ

 

 

 

НОВАМЕД КАМПАЊА ЗА ЗАШТИТА И ПОДОБРУВАЊЕ НА МЕНТАЛНО- ЕМОЦИОНАЛНОТО ЗДРАВЈЕ.

КОЈА Е ПРИКАЗНАТА ЗА НЕСОНИЦА – ИНСОМНИЈА !
Од Антонела Нова и Неолексан – незаменливиот природен антидепресив.

ИНСОМНИЈА ( НЕСОНИЦА ) Е ПОРЕМЕТУВАЊЕ НА СПИЕЊЕТО, НЕМОЖНОСТ ДА СЕ ЗАСПИЕ, НЕМИРЕН СОН СО ЧЕСТИ БУДЕЊА И ИСПОЛЕТ СО СОНИШТА И КОШМАРИ.

Повеќе на: НОВАМАД БЛОГ

 

 

 
Внимание !!! Информациите за производите дадени на интернет страницата се само краток опис за особините и нивниот благопријатен ефект за подобро здравје. За стручно и професионално мислење консултирајте се со Вашиот лекар или фармацевт. Секогаш внимателно прочитајте го внатрешното упатство. Податоците на интернет страницата служат само за информирање. Истите не се наменети за промоција или рекламирање. 
[предупредување]

 

NEOLEXAN
Состав: 5-хидрокситрипофан               100мг / 30 таблети
  • Внимателно прочитајте го упатството пред да почнете со употреба на производот.
  • Чувајте го ова упатство. Можеби ќе биде потребно да го прочитате повторно.
  • Доколку имате дополнителни прашања, консултирајте се со вашиот лекар.
  • Ова средство нема намена да лекува, но неговото конзумирање му осигурува 5-хидрокситриптофан на човечкиот организам, во доволна количина за одржување на адекватно ниво на серотонин во мозокот.
NEOLEXAN е додаток во исхраната.
NEOLEXAN се произведува во вид на таблети од 50 мг и од 100мг.
Секоја таблета NEOLEXAN содржи 100 милиграми 5-хидрокситрипофан.
Други состојки на таблетите се: микрокристална целулоза, магнезиум стеарат, пченкарен скроб, повидон, тенка опна и боја.
Пакување: 2 ленти со по 15 таблетки. Тежина на една таблетка: 190 милиграми.
СОДРЖИНА НА УПАТСВОТО
 1. Што е 5-хидрокситриптофан (5-НТР) ?
 2. За кого е наменет NEOLEXAN ?
 3. Што треба да му кажам на мојот лекар пред да земам NEOLEXAN ?
 4. Кои се несаканите дејства на NEOLEXAN ?
 5. Кој не треба да го користи NEOLEXAN ?
 6. Како треба да се прима NEOLEXAN ?
 7. Начин на чување
 8. Предупредување
1. ШТО Е 5-ХИДРОКСИТРИПТОФАН (5-НТР) ?
5-хидрокситриптофан (5-НТР) е супстанција која се создава во човечкиот организам од незаменливата аминокиселина триптофан, која се внесува во организмот преку исхраната. Во мозокот 5-хидрокситриптофанот од своја страна се претвара во серотонин - супстанција која ги пренесува нервните импулси помеѓу мозочните клетки. Серотонинот е познат и како "хормон на среќата". Дополнителниот внес на 5-хидрокситриптофан во вид на таблети го зголемува нивото на серотонин во мозокот. 5-хидрокситриптофанот индиректно влијае и на нивото на допамин, кое допринесува за оддржувањето на балансот помеѓу серотонинот и допаминот во мозокот.
2. ЗА КОГО Е НАМЕНЕТ NEOLEXAN ?
Neolexan позитивно влијае врз следните состојби:
I.Расположение, тонус и секојдневна активност
Нормалното ниво на серотонин во нашиот мозок влијае позитивно врз нашето расположение, тонус и секојдневна активност. Кога нивото на серотонин трајно ќе се намали, тоа се изразува со недостиг на интерес кон секојдневните активности, недостиг на енергија и способност за концентрација, чувство на беспомошност, безнадежност и тага, безвредност и неадекватност, лош сон, намалена сексуална активност, изразено зголемување или намалување на тежината, умор и др. Понекогаш овие состојби можат да продолжат и да ни го влошат квалитетот на живот. Честопати овие состојби настануваат како одбрамбен механизам против стрес-факторите на околината, но понекогаш причината е многу посериозна. Оддржувањето на соодветните нивоа на серотонин во мозокот има исклучително позитивно дејство врз овие состојби.
II. Сон
По добар сон човек се чувствува свеж и одморен. Тоа не секогаш зависи од времетраењето на сонот, туку од квалитетот на сонот. Основната материја, од која зависи настапувањето на сонот е мелатонинот, но нивоата на мелатонин во мозокот и чувствителноста на мозочните структури кон мелатонинот се определуваат од нивото на серотонин. Серотонинот игра главна улога за квалитетот на сонот. Кај високи нивоа на серотонин, фазите на длабок сон се продолжуваат, благодарение на кои што мозокот се одмара и човек се чувствува свеж и одморен, наместо помалку важните подготвителни фази на сонот. Додека мелатонинот има извесен ефект кај повозрасни луге, при кои нивото на мелатонин е ниско, кaj помладите несоницата и лошиот сон многу повеќе се под влијание од нивото на серотонин, соодветно од 5-хидрокситриптофан.
III.Диети
За време на диети, нивото на триптофан во крвта и на серотонин во мозокот значително опаѓа. Тие ниски нивоа на серотонин кај луѓе со зголемена тежина предизвикуваат силна желба за внес на јаглехидрати, најмногу благо, а како последица на тоа и прејадување.
Конзумирањето на 5-хидрокситриптофан за време на, и по диета, го зголемува нивото на серотонин, кое води до побрзо заситување, полесно придржување кон диетата, загуба на килограми и отстранување на можноста за прејадување.
IV. Штетни навики
 Во текот на откажување од штетните навики како што се прекумерната употреба на алкохол, пушење и други, оддржувањето на адекватни нивоа серотонин преку внесувањето на 5-хидрокситриптофан помага за полесно поднесување и почитување на ограничувањата, како и исполнувањето на секојдневните активности во отсуство на штетната навика.
3. ШТО ТРЕБА ДА МУ КАЖАМ НА МОЈОТ ЛЕКАР ПРЕД ДА ЗЕМАМ NEOLEXAN ?
Информирајте го вашиот лекар доколку Имате некоја од следните состојби:
 -инсуфициенција на црниотдроб
 -инсуфициенција на бубрезите
 -чир на желудникот или на дванаесетпалачно црево
 -нарушено засирување на крвта
 -доење
 -Даунов синдром
Земате некое од следните лекарства:
 -селективни инхибитори на апсорпција на серотонинот како(ЅЅRI) како citalopram (Ѕеropram), еѕсitalopram (Сipralex),fluvoxamine (Fevarin), fluoxetine (Ргоzac), раroxetine(Ѕегохаt,Рагохаt), ѕеrtraline (Zoloft).
 -инхибитори на моноаминоксидаза (МАОI) како tranylcypromine (Nardil), рhenelzine (Раrnate), isocarboxazid (Маrplan)
 -Трициклични антидепресанти како аmitriptiline (Еlavil), аmoxapine (Аѕеndin), сlomipramine (Аnafranil), desipramine (Norpramin), doxepin (Ѕinequan), imipramine (Тofranil), nortiptyline (Раmelor), ргоtiptyline (Vivactil), trimipramine (Ѕurmontil)
 -Медикаменти против СИДА
4. КОИ СЕ НЕСАКАНИТЕ ДЕЈСТВА НА NEOLEXAN ?
На почетокот на приемот кај некои пациенти може да се јави мало гадење, кое поминува, и најдобар начин за превенција на истото е започнување со ниски дози NEOLEXAN, кои постепено се зголемуваат доколку има потреба од тоа.
5. КОЈ НЕ ТРЕБА ДА ГО ПРИМА NEOLEXAN ?
 - Трудници
 - деца до 12 годишна возраст
6. КАКО ТРЕБА ДА СЕ ПРИМА NEOLEXAN ?
Почетната доза на NEOLEXAN е најчесто 3 пати на ден по 50мг. Обично дејството на лекот не настапува моментално, затоа корекцијата на дозата треба да се направи дури после две седмици доколку ефектот е недоволен. Тогаш дозата може да се зголеми до 3 пати дневно по 100 мг.
Во случај на несоница се препорачува од 50 до 300 мг еднократно, 30-45 минути пред легнување. Бидејќи кај некои луѓе се јавува лесно чувство на гадење при земање на NEOLEXAN за првпат, се препорачува да се започне со 50мг пред легнување и дозата постепено да се зголемува доколку се јави потреба од тоа.
Доколку NEOLEXAN се прима за време на диета со цел губење на килограми, се препорачува земање на таблета од 50мг, 20 минути пред оброк. Немојте да го прекинувате земањето на лекот откако ќе почувствувате подобрување без претходна консултација со вашиот лекар.
Продолжителната употреба на NEOLEXAN не предизвикува зависност и навика.
7. НАЧИН НА ЧУВАЊЕ
Чувајте го препаратот на собна температура, на места кои се недостапни за деца.
Чувајте го NEOLEXAN во оригиналното пакување.
8. ПРЕДУПРЕДУВАЊЕ
Не смее да се надминува препорачаната дневна доза.
Да не се користи како замена за разновидна исхрана.
Немојте да го користите NEOLEXAN после истекот на рокот на трајност, или доколку пакувањето е оштетено