Ешерихиа коли со мутација во организамот може да биде многу штетна. И не само тогаш, туку и во сите случаи кога Ешерихиата од дебелото црево ќе пристигне во мочните канали, се создаваат проблеми. Во вакви услови бактеријата многу брзо се размножува и предизвикува непријатни симптоми како што се зачестено мокрење, печење по мокрењето, болки и тежина во долниот дел на стомакот, непријатен мирис на мочката.

1006

Д-манозата е апсолутно безопасна и можат да ја користат деца, трудници дури и дијабетичари, бидејќи таа не се метаболира во организамот, а се исфрла преку мочните патишта.

Кога ќе се внесаат поголеми количини на Д- маноза Ешерихиите се насочуваат кон овој шеќер, впловуваат во него, а тој се налепува на нивните продолжетоци, така да тие не се во можност да се закачат на ѕидот на мочниот меур и остануваат заробени во манозата.

Со уринирање се исфрлува манозата, а со неа и налепените Ешерихии. Бидеќи се намалува концентрацијата на Ешерихиите, се намалува и инфекцијата. Ако се продолжи со давање на Д-маноза во поголеми концентрации постепено ќе се ослободат мочните патишта од нескротливата Ешерихиа.

 

АПТЕКИ И ЦЕНОВНИК :apteki-google